Vi kan lugnt konstatera att våra smarta hem är här för att stanna. Så vad bär då framtiden med sig i sitt sköte? Vi håller det för troligt att allt fler av de produkter som finns tillgängliga på andra sidan Atlanten inom kort kommer att leta sig in även i svenska bostäder. Några exempel på dessa är smarta termostater, lås och persienner.
Även de nuvarande produkterna kommer förstås att utvecklas och på ett mer sömlöst sätt kommunicera med varandra. Det finns även spännande och intressanta koncept som för närvarande är under utveckling. Några exempel på sådana är smarta speglar och fönster. Föreställ dig själv genomskinliga glasskivor som på ett ögonblick kan förvandlas till en bildskärm med touchfunktion. Det skulle även vara möjligt att justera graden av fönstrens genomskinlighet samt applicera en virtuell vy på dessa.
Smarta hem skulle kunna bli än smartare
Värt att notera när det kommer till smarta hem och enheter för hemautomation är att de förvisso redan gör en hel del, men kanske ändå inte är fullt så smarta som du tror. Du bör därför inte bli alltför frustrerad om det skulle visa sig att alla enheter i din bostad redan från start fungerar så pass bra som du hade önskat.
Det finns inte en enskild app med vilken du kan styra precis alla enheter på marknaden. Det finns inte heller något perfekt recept på en blandning av enheter som kommunicerar sömlöst med varandra. Även om du skulle bygga hela ditt smarta hem utifrån en tillverkares produktlinje, som till exempel Apples HomeKit, finns en viss risk för att du senare behöver lägga till ytterligare en hubb i framtiden eller ännu en app för att kunna styra allt.
I takt med att antalet IoT-enheter i din bostad ökar, kan du behöva hitta egna sätt att lösa integrationen mellan dessa. Du kan till exempel finna att appar såsom Stringify och If This Then That (IFTTT) krävs för att få ordning på din hemautomation. Med hjälp av denna typ av appar kan du till exempel skapa sekvenser av åtgärder, såsom att lamporna i bostaden ska tändas när du låser upp ytterdörren efter ett visst klockslag.
Det är också värt att nämna att ditt smarta hem i slutändan ska göra saker enklare för dig, inte mer komplicerade. Så med anledning av detta bör du kanske inte lägga ner alltför mycket tid och energi på att skapa det perfekta, sömlösa och fullt ut integrerade systemet som ska fungera för alltid. Risken är nämligen då stor att du istället blir besviken. Fokusera hellre på de saker som verkligen kan göra skillnad i din vardag och gör det bästa av de enheter som du för tillfället har och kan införskaffa. Genom att hålla dina förväntningar på en lagom hög nivå kommer du kunna dra nytta av denna nya och spännande teknik. Detta även om den inte får din bostad att förvandlas till en bostad som hör hemma i en avlägsen och utopisk framtid.