IoT-enheter i all ära – det finns många uppsidor med den nya tekniken men tyvärr även en mörk baksida. Dessvärre är de flesta företag inte tillräckligt förberedda för att kunna skydda sina IoT-enheter från otillbörlig påverkan.
Dessa är några av de vanligaste IT-säkerhetsproblemen för företag kopplade till IoT-enheter:
- Företaget har inte etablerat rutiner och policys kring säkerhet och integritet.
- Man övervakar inte i tillräckligt stor utsträckning IoT-enheterna och sina system för att kunna upptäcka säkerhetsintrång.
- Alla enheter är inte synliga till vardags och man saknar en komplett inventarielista över alla IoT-enheter.
- Man misslyckas med att identifiera och ta itu med risker kopplade till föråldrade enheter.
Alla företag bör vara proaktiva när det kommer till att sätta upp ett skydd mot cyberbrottslighet och IT-säkerhetsproblem. Företagets säkerhetsstrategi kring IoT-enheter bör ha sin början med en ordentlig genomgång och inventering av alla enheter. Det är viktigt att kartlägga dels var de olika enheterna är belägna, men även hur de är anslutna, vem som använder dem och vilka sårbarheter som är kända för respektive enhet.
Det är viktigt att IoT-enheters mjukvaror uppdateras på regelbunden basis och att eventuella säkerhetsluckor täpps igen. Dessutom behöver lösenorden ändras ofta och antalet e-postadresser som är kopplade till respektive enhet begränsas. Alla anställda bör dessutom utbildas i hur man säkert kan använda enheterna samt förebygga och identifiera säkerhetshot.
För även om många konsumenter är villiga att ta den kalkylerade risk som det innebär att byta data mot skräddarsydda och optimerade digitala tjänster, är riskbenägen generellt sett betydligt lägre hos företag. Och detta med all rätta – vad som är acceptabelt för privatpersoner är inte alltid helt okej i en professionell miljö.