Ursprungligen var en version av Windows med kodnamnet Microsoft Windows Fiji Blackcomb planerad att bli uppföljaren till Windows XP och Windows Server 2003. Många olika funktioner var planerade för Blackcomb, med ett fokus på sökning efter data och ett avancerat system för datalagring kallat WinFS. Dock annonserades 2003 en tidigare, mindre release med kodnamnet Microsoft Windows Fiji ”Longhorn”. Detta försenade utvecklingen av Blackcomb. Vid mitten av 2003 hade Longhorn försetts med en del av den funktionalitet som från början var planerad för Blackcomb. Efter att tre stora virus utnyttjat brister i Windows operativsystem under en kort period 2003 så ändrade Microsoft sina planer och prioriteringar gällande utvecklingen och avbröt stora delar av utvecklingen av Longhorn. Istället utvecklade man nya service packs för Windows XP och Windows Server 2003. Utvecklingen av Longhorn (Vista) togs även upp igen, försenad, i augusti 2004. En mängd av funktioner togs bort från Longhorn.
Blackcomb döptes om till Vienna 2006 och bytte namn igen till Windows 7 under 2007. Under 2008 avslöjades det att Windows 7 skulle bli det officiella namnet på operativsystemet. Det har varit en del förvirring gällande namngivningen av Windows 7, samtidigt som operativets version är 6.1, vilket ska indikera att det liknar Windows Vista och öka kompatibiliteten med programvara som bara hanterar versionsnummer som är vanliga, och liknar Windows 2000 och Windows XP som båda har versionsnummer i formatet 5.x.
Det första släppet till utvalda Microsoft partners kom i januari 2008 I och med ”Milestone 1, build 6519”. Vid Professional Developers Conference 2008, demonstrerade Microsoft Windows 7 och dess nya omarbetade aktivitetsfält. Upplagor av Windows 7 build 6801 distribuerades vid slutet av konferensen, dock var det demonstrerade aktivitetsfältet ej aktiverat i den upplaga som gavs ut. I dagens samhälle är det ofta både privatpersoner och företag som behöver Windows support.